Често поставувани прашања

Општо

Кој е сопственик на марката MG?

MG е еден од автомобилските брендови на компанијата со седиште во Шангај - SAIC Motor. SAIC Motor произведува над 7 милиони возила годишно, што го прави седмиот најголем производител на автомобили во светот. За повеќе информации за нашата матична компанија, посетете ја веб-страницата на SAIC Motor - saicmotor.com.

За компанијата SAIC Motor Corporation Limited

SAIC Motor Corporation Limited (SAIC Motor) е најголемата автомобилска компанија во Кина.

MG бренд

MG е еден од автомобилските брендови на компанијата SAIC Motor со седиште во Шангај. Компанијата активно промовира нови енергетски возила, како и комерцијализирање на возила поврзани на интернет и истражување на други иновативни технологии. SAIC Motor произведува над 7 милиони возила годишно, што го прави седмиот најголем производител на автомобили во светот.

Каде е вашето седиште?

Европското седиште е сместено во  Hrvatska, Zagreb, Ljubljanska Avenija 4. 

Производ

Каде може да направам пробно возење?

Овде може да резервирате пробно возење.

Каде можам да најдам информации за купување или изнајмување возило MG?

За информации за купување или изнајмување возило, молиме посетете ги веб-страниците на конкретната земја.

Карактеристики и спецификации на возилото MG ZS EV

Карактеристиките на MG ZS EV може да ги најдете на веб-страницата https://mgmotor.eu/model/zs/.

Карактеристики и спецификации на возилото MG EHS Plug-in Hybrid

Карактеристиките на MG ZS EV може да ги најдете на веб-страницата https://mgmotor.eu/model/ehs.

Карактеристики и спецификации на возилото MG MARVEL R Electric

Značajke vozila MG MARVEL R Electric možete pronaći na internetskoj stranici https://mgmotor.eu/model/marvel-r.

Карактеристики и спецификации на возилото MG5 Electric

Карактеристиките на MG5 Electric може да ги најдете на веб-страницата https://mgmotor.eu/model/mg5.

Каде може да најдам информации за идни производи?

Сите информации за идните производи ги објавуваме преку нашиот билтен, за кој можете да се регистрирате овде, како и на каналите на социјалните мрежи. Следете нè на социјалните мрежи Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube ili TikTok.

Технички информации

Каде можам да најдам информации за сервисирање на моето возило MG?

За информации за сервисирање, молиме посетете ги веб-страниците на конкретната земја.

Каде може да ги преземам ажурирањата на софтверот? Дали се бесплатни?

Може да го ажурирате софтверот за мапи на веб-stranicata https://mgtouch.naviextras.com. Ажурирањето на локациите за полнење возила на мапата е бесплатно 3 години.

Гаранција

Колку трае периодот на гаранција?

По датумот на првата регистрација, гаранцијата на MG го покрива возилото 60 месеци за возила регистрирани пред 1. 1. 2021 година и 84 месеци за возила регистрирани на ден или по 1. 1. 2021 година.

Постојат ли услови за примена на гаранцијата?

Да, за да се квалификува за гаранцијата на MG, возилото мора да има целосна и точна историја на сервисирање, во согласност со препорачаниот сервисен план на MG, при кој се користени оригинални резервни делови и течности. Повеќе детали побарајте во Изјавите за гаранција.

Дали деловите се покриени со гаранција?

Да, MG обезбедува 24-месечна гаранција за неограничена километража на оригиналните резервни делови на MG, освен ако не е поинаку наведено во Исклучоците од гаранцијата. Само оригиналните делови наведени во малопродажниот ценовник на MG и продадени од овластен трговец на MG се одговорност на MG во однос на гаранцијата.

Дали гаранцијата ја покрива HV батеријата на моето возило MG ZS EV?

Ако при проверка на капацитетот во овластен сервисен центар на MG, се утврди дека литиум-јонската високонапонска батерија претрпела пад на капацитетот под 70% од нејзината оригинална вредност при испораката на вашето ново возило MG ZS EV, сегментот под 70% ќе се смета за прекумерна загуба. Доколку е можно, дел од прекумерната загуба ќе се надомести; ако не може да се поправи, литиум-јонската високонапонска батерија ќе се замени или со нова или со рециклирана батерија.

Како гаранцијата ги покрива главните компоненти на возилото?

MG Motor се обврза да понуди гарантен период од 84 месеци или 150.000 km (што и да е прво) за високонапонскиот батериски пакет, погонскиот мотор, електронскиот конвертор и единицата за контрола на возилото како дел од клучните компоненти на новите енергетски возила.MG Motor се обврза да понуди гарантен период од 84 месеци или 150.000 km (што и да е прво) за високонапонскиот батериски пакет, погонскиот мотор, електронскиот конвертор и единицата за контрола на возилото како дел од клучните компоненти на новите енергетски возила.

Ако го користам својот MG како возило за приватен наем, како функционира гаранцијата?

Гарантниот период за електрични и хибридни возила што се користат за приватно изнајмување (на пр. такси) е 3 години/100.000 km (што и да е попрво). Ова ограничување ги вклучува високонапонските компоненти на погонската група и високонапонската литиум-јонска батерија

Може ли гаранцијата на компанијата MG да се пренесе на новиот сопственик во случај да го продадам своето возило?

Да, гаранцијата може да се пренесе на секој нов сопственик, сè додека не истече.

Каросеријата на моето возило е перфорирана поради рѓосување - дали гаранцијата го покрива ова?

Гаранцијата за заштита од перфорации го покрива возилото од перфорации поради рѓосување на каросеријата за период од 7 години. За да се одржи оваа гаранција, овластениот сервис на MG мора да го прегледува возилото еднаш годишно во текот на гарантниот период. Неопходно е да се пополни Формуларот за годишен преглед во Гаранцијата за заштита од перфорација на компанијата MG и да се стави печат на евиденцијата на сервисната документација. Сите претходно извршени поправки мора да се доведат до стандардите на овластениот сервис на компанијата MG за поправка на каросерија.

Ако моето возило има дефект во странство (надвор од мојата земја), дали гаранцијата ги покрива трошоците за поправка?

Да, компанијата MG Motor нуди гаранција ширум Европа која важи во земјите кои имаат овластени сервиси на MG.

Помош на патот

Кога започнува услугата Помош на патот на компанијата MG?

Помошта на патот на компанијата MG важи од датумот на прва регистрација.

Што опфаќа услугата Помош на патот на компанијата MG?

Услугата вклучува возило MG кое ги исполнува условите и е во невозна состојба поради технички или механички дефект. Повеќе детали побарајте во Изјавите за помош на патот.

Што не опфаќа услугата Помош на патот на компанијата MG?

MG Motor Europe ниту организира ниту обезбедува никаква помош на пат во одредени ситуации, како на пример сообраќајни несреќи во кои возилото останало во невозна состојба. Повеќе детали побарајте во Изјавите за помош на патот.

Кога ми е потребна помош на патот, кои информации треба да ги дадам?

Ако ви треба помош на патот од компанијата MG, ве молиме наведете ги следните информации кога ќе се јавите: вашето име и презиме, телефонски број каде што можеме да ве контактираме, регистрација, модел и боја на возилото, вашата адреса, природата на дефектот и точната локација.

Ако ми треба помош на патот од компанијата MG, дали мора јас да бидам зад воланот?

Не, Помошта на патот на компанијата MG е дизајнирана да ги задоволи потребите на возилата на MG на кои им е потребна помош на пат во случај на дефект, без разлика кој го вози.

Која држава ги покрива услугите за Помош на патот?

Нудиме услуги кои ги вклучуваат повеќето европски држави. Повеќе детали побарајте во Поглавје 2 од Изјавата за помош на патот.

Колку трае покриеноста со услугата Помош на патот?

Помошта на патот на компанијата MG важи од датумот на прва регистрација, за период од 12 месеци. Услугата може да се продолжи до 7 години.

Како можам да ја обновам или продолжам својата услуга за Помош на пат за друга година?

Услугата може да се обнови за период до 12 месеци по последниот сервис за одржување на возилото извршен во овластен сервис на MG, во рамките на времетраењето на Планот за интервали на сервисирање на MG, како што е опишано во Портфолиото за услуги на MG. Продолжувањето на програмата е бесплатно.

Кој број треба да го контактирам кога го возам своето MG возило во странство?

Контактирајте го бројот на државата во која првично сте го регистрирале своето возило. Ако вашата земја не е наведена на нашата веб-страница, ве молиме јавете се кај својот локален трговец на MG за повеќе информации.

Делови и дополнителна опрема

Каде можам да најдам информации за дополнителната опрема на компанијата MG?

MG трговецот е експерт за дополнителна опрема. Може да ви даде информации во писмена форма, како и можност за лични консултации. Во делот за дополнителна опрема на компанијата MG на нашата веб-страница, исто така може да најдете многу интересни информации на оваа тема.

Имаат ли MG возилата ограничување во однос на влечењето?

И двете возила MG EHS и MG MARVEL R имаат максимален капацитет на влечење (без сопирачки) од 750 kg. Возилото MG5 и целосно новиот MG ZS EV имаат капацитет на влечење од 500 kg (без сопирачки).

Како најдобро можам да го исчистам својот комплет теписони?

Најдобриот начин за чистење на комплетот теписони зависи од нивниот материјал. Гумените теписони може лесно да ги исчистите, со тоа што ќе ги исплакнете со чиста вода, ќе ги избришете со мека сува крпа и вашиот комплет теписони повторно ќе биде чист. Теписоните од ткаенина најдобро е да се исчистат со средство за чистење на производителот на возилото. Оставете ги темелно да се исушат по чистењето.

Дали можам едноставно да прицврстам носач за велосипеди на куката за влечење?

Да, можете! Особено ако носачот има таканаречено брзо прицврстување.

Која дополнителна опрема е достапна за заштита на моето возило?

За да го заштитиме вашето возило нудиме широка палета на теписони, особено: од ткаенина и гумени. Теписонот и обложувањето на багажникот се најпогодни за заштита на вашиот багажник.

Од колку теписони се состои комплетот теписони на компанијата MG?

Комплетот теписони се состои од четири теписони, кои вклучуваат теписони за предниот и задниот простор за нозете на патниците. Комплети теписони се исто така достапни во пар, за предниот или задниот дел на возилото. Достапни се два различни материјала: гума и ткаенина. Барате теписон за багажникот? Може посебно да го нарачате.

Пронајдете трговец

Продажен салон на трговска марка
Сервис